top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαDimitrios Charisis

Η γοητεία του λευκού χαμόγελου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ ΧΕΙΡ.ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ-ΠΡΟΣΘΕΤΟΛΟΓΟΣ


Στον σύγχρονο κόσμο, η αισθητική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική μας δραστηριότητα. Κάθε τι που αγοράζουμε ή δημιουργούμε, επιδιώκουμε και προσπαθούμε να είναι καλαίσθητο.

Έτσι και η αισθητική του στόματος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αισθητικές αναζητήσεις, από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την γοητεία που ασκεί ένα λευκό χαμόγελο; Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως καθημερινά, η ευημερία και η ευτυχία προβάλλεται με την διαφήμιση ελκυστικών χαμόγελων, με υγιή και λευκά δόντια. Ένα άψογο χαμόγελο συμβάλλει στην βελτίωση της εξωτερικής μας εικόνας και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας.

Επιπροσθέτως, το χαμόγελο αποτελεί ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς κάθε ατόμου. Όπως δύο δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι και δύο χαμόγελα δεν είναι ποτέ ίδια μεταξύ τους.

Επιδιώκοντας λοιπόν, την καλαίσθητη εμφάνιση του στόματος μας θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τους παράγοντες που συντελούν στο να χαρακτηριστεί ένα χαμόγελο ως αντιαισθητικό. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την πραγματική αιτία του προβλήματος μας και να αναζητήσουμε την κατάλληλη λύση που θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα χαμόγελο μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιαισθητικό λόγω:

· Τερηδόνας σε ένα ή περισσότερα δόντια

· Δυσχρωμιών σε δόντια και ούλα

· Ακατάλληλων εμφράξεων και ακατάλληλων προσθετικών αποκαταστάσεων

· Παθήσεων στα ούλα

· Προβλημάτων στην θέση στο χρώμα και στο σχήμα ενός ή περισσοτέρων δοντιών

· Δυσαρμονικής συσχέτισης των οδοντικών φραγμών με τα ούλα και τα χείλη

· Συνδυασμός ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω

Η σύγχρονη οδοντιατρική με υλικά, τεχνικές και μεθόδους και συνεχή έρευνα στους παραπάνω τομείς, μπορεί πλέον να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα που δημιουργούν την εικόνα ενός αντιαισθητικού χαμόγελου.

Η βάση της βελτίωσης ενός αντιαισθητικού χαμόγελου είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Ο οδοντίατρος με την κλινική και την ακτινογραφική αξιολόγηση δοντιών και ούλων, θα διαγνώσει το αίτιο ή τα αίτια του προβλήματος. Κατόπιν θα παρουσιάσει στον ασθενή του, διαφόρους τρόπους λύσης. Συνεκτιμώντας το κόστος, τον χρόνο και την πρόγνωση της αποκατάστασης, οδοντίατρος και ασθενής από κοινού, θα καταλήξουν στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ο οδοντίατρος έχει στην διάθεση του θεραπευτικές και επανορθωτικές μεθόδους που σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά μπορούν να οδηγήσουν σε: Ένα άρτιο, υγιές και αισθητικό χαμόγελο.

Εξαιρετικές περιπτώσεις αντιαισθητικού χαμόγελου που οφείλονται σε διαταραχές του σχήματος και του μεγέθους των γνάθων καθώς και σε σημαντικές ασυμετρίες του προσώπου, άπτονται ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής παρέμβασης και δεν αποτελούν αντικείμενο αναφοράς του συγκεκριμένου άρθρου. Οι θεραπείες και επεμβάσεις που θα παρουσιαστούν παρακάτω, αφορούν το συντριπτικό ποσοστό της καθημερινής κλινικής πράξης σε ασθενείς που αναζητούν λύσεις σε επίπεδο δοντιού και οδοντικών φραγμών και αυτές είναι:

· Λεύκανση

· Εμφράξεις (λευκά σφραγίσματα)

· Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

· Προσθετικές εργασίες (θήκες, γέφυρες κ.α.)

· και συνδυασμός όλων των παραπάνω

Επειδή η λεύκανση των δοντιών αποτελεί την κύρια αιτία προσέλευσης στον οδοντίατρο για λόγους αισθητικής, θα την χρησιμοποιήσουμε παρακάτω ως κεντρικό άξονα στήριξης του αισθητικού αποτελέσματος.

Αναλυτικότερα:

Η λεύκανση στηρίζεται στην εφαρμογή οξέων (υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) επί της αδαμαντίνης (σμάλτου) του δοντιού, με σκοπό την επαναφορά του χρώματος του δοντιού στο επιθυμητό επίπεδο.

Πριν την έναρξη της λεύκανσης πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεραπευτικές εργασίες που αφορούν στον έλεγχο της τερηδόνας και στην τυχόν ανάγκη ενδοδοντικών θεραπειών.

Η διαδικασία εφαρμογής των λευκαντικών ουσιών μπορεί να γίνει στο ιατρείο από τον οδοντίατρο, στο σπίτι από τον ασθενή ή και σε συνδυασμό. Η λεύκανση στο ιατρείο αποσκοπεί στην ταχεία επίτευξη αποτελεσμάτων σε μία ή περισσότερες συνεδρίες μίας ώρας με την χρήση ειδικών σκευασμάτων και εξοπλισμού. Η λεύκανση στο σπίτι απαιτεί την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικές εξατομικευμένες συσκευές (νάρθηκες λεύκανσης). Την διαδικασία συνεχίζει ο ασθενής στο σπίτι του, με υλικό που του χορηγείται από τον οδοντίατρό του, για περίπου 10-20 μέρες ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού και το επιθυμητό επίπεδο λεύκανσης.

Αποφασιστικός παράγοντας επιλογής υλικών, μεθόδου και διάρκειας θεραπείας, είναι η αιτιολογία της δυσχρωμικής εμφάνισης των δοντιών.

Για παράδειγμα ένα δυσχρωμικό δόντι μπορεί να οφείλει την εμφανισή του:

· σε νέκρωση του οδοντικού πολφού από μικροβιακή προσβολή ή τραυματισμό

· σε υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε προγενέστερη ενδοδοντική θεραπεία

Τα σύνολο του οδοντικού φραγμού μπορεί να παρουσιάζει δυσχρωμική εμφάνιση λόγω:

· ηλικίας

· χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με δραστική ουσία την τετρακυκλίνη

· υπερβολική λήψη φθορίου στο πόσιμο νερό (φθορίαση)

· γενικών νοσημάτων (πορφύρα)

· γενετικών αναπτυξιακών διαταραχών των δοντιών (ατελής αδαμαντινογένεση)

· διατροφικές συνήθειες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί)

· κάπνισμα

Ανάλογα λοιπόν με την αιτιολογία της δυσχρωμίας και της ανάγκης του ασθενούς, ο οδοντίατρος θα επιλέξει για τον ασθενή του την πιο αποτελεσματική μέθοδο λεύκανσης.

Δύο βδομάδες μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης, όταν το χρώμα των δοντιών έχει σταθεροποιηθεί, απαιτείται αντικατάσταση όλων των προγενέστερων εμφράξεων με νέες που θα εναρμονίζονται πλήρως με το νέο χρωματικό περιβάλλον.

Η βαρύτητα κάποιων περιπτώσεων, επιβάλει την βελτίωση του χρώματος με την χρήση πιο επεμβατικών μεθόδων, όπως η κατασκευή διαφόρων προσθετικών εργασιών.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την κατασκευή κεραμικών όψεων πορσελάνης και ολοκεραμικών στεφανών.

Επίσης οι προσθετικές εργασίες μαζί με την περιοδοντική θεραπεία και την χρήση εμφυτευμάτων προσφέρουν λύσεις σε σύνθετα περιστατικά όπου η υγεία και το χρώμα των ούλων καθώς και η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών βαρύνουν σημαντικά την εμφάνιση ενός χαμόγελου.


Μερικά παραδείγματα:

· η γκρίζα χροιά στην παρυφή των ούλων που οφείλεται σε μια υπάρχουσα μεταλλοκεραμική στεφάνη, διορθώνεται άμεσα με την αντικατάσταση της με μια ολοκεραμική στεφάνη.

· η διαταραχή του σχήματος και του χρώματος των ούλων καθώς και της αρμονικής συσχέτισης τους με τα δόντια, λόγω φλεγμονής, υπερπλασίας κ.α. επανορθώνεται με την συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία του περιοδοντίου.

· η επίκτητη ή συγγενής έλλειψη π.χ. ενός πλαγίου τομέα αποκαθίσταται με την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος ή μιας ολοκεραμικής γέφυρας μερικής επικάλυψης, κατασκευές που βλάπτουν ελάχιστα έως καθόλου τα παρακείμενα φυσικά δόντια.

Επειδή κάθε αισθητικό πρόβλημα είναι εξατομικευμένο, η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο και η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει στο ενδεδειγμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η σωστή συνεργασία ασθενούς οδοντιάτρου αποτελεί την βάση στήριξης όχι μόνο για την επίτευξη αλλά και την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος σε βάθος χρόνου.


7 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page